Monday, 21 July 2014

Ayam Bakar Black Pepper Madu

Assalamualaikum.... nak try wat ni tak? hari tu aya wat ni utk mkn sorang je.. wat bukak puasa... silakan cuba kalau mahu..


RESEPI:

1 bahagian peha ayam
1/2 biji bawang besar (kuning)
2 bj bawang putih
1 cm halia
lada hitam (byk ikut suka)
1/2 sudu bsr madu
1/2 ketul kiub ayam
gula ckp rs
garam ckp rs
1 sudu kecil campuran jintan manis, jintan putih & ketumbar.
sedikit air utk kisar bhn
1 sudu besar mentega

CARA:
1. Kisar sumer bahan rempah tu.
2. Lumurkan pada ayam dan perap 30 mnt - 1  jam . ayam tu kelar2 skit supaya sng msk.
3. bakar. Aya bakar dlm magic pan je sbb xder oven. hehe. cara aya. letakkan ayam yg diperap tu dalam alumunium foil br letak atas pan dan tutup pan. tak perlu bungkus alumunium tu. bukak je terdedah ayam tu. rajin2 la tgk. dan balik2 kan ia... kalau biar mcm tu je dia pandai hangit jugak........ so.. terhasillah spt yg dlm gambar di atas... sekian.


Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Mawar Fareeda Sridevi Malaysia?

assalamualaikum... saper pernah tengok citer hindustan mase kecik2 dulu? mak Aya minatlah sgt pelakon hindi yg bernama Sridevi ni.........  tak sangka kat malaysia pun ade Sridevi... ni lah serba sedikit kajian yg tlh dibuat. same tak same tak same takkk? ;-p

Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Friday, 12 October 2012

IKAN KELI pertama ku........


Bismillahirrahmanirrahim.... Assalamualaikum....... Cuti br2 ni....first time dalam hidup aya makan ikan keli..sebenanrnya, aya tak suka makan ikan keli....sejak kecik agi tak makan ikan 'darat'. Semua jenis ikan darat kecuali Ikan patin Masak Tempoyak. Yang tu Aya boleh makan. Tapi bila dh tua ni, ikan sepat, ikan lampam dh boleh dh makan sikit2 tu pun hanya ikan yg dibuat pekasam..sbb rs hanyirnya dh hilang. Em.... Ramai yg suka makan ikan keli. Kalau diorang makan mesti diorang ajak aya mkn skali. Selalu dorang ckp sedapppppp. Eeeee.....Aya tgk pun dh geli mcm mn leh rasa sedap? Hanyirrr.....kulit berlendir....Takleh...takleh....... Nak tau knp Aya tak suka makan ikan keli: 

1. Bentuk kepala dia

2. Kulit dia berlendir

3. Masa kecik2 dulu, selalu ikut ma memancing ikan 'darat'. Umpan yg digunakan zaman dulu2 cacing je. Aya ni dh la penggeli cacing, tgk cacing pun dh rs nk muntah...so....sebab tu tak makan ikan darat ni...sebab org dulu2 mancing guna cacing kan...1 hari tu ma goreng ikan sepat. masa tu umur Aya tak sekolah lagi. Tiba2 terjumpa perut ikan. Aya pikir tu cacing yg ikan makan..padahal tu perut ikan...sejak Aya jumpa perut ikan yg bentuk mcm cacing tu la Aya langsung tak sentuh ikan darat ni..termasuklah ikan keli...

Nak di jadikan cerita sejarah dalam hidup Aya...weekend lepas, sahabat housemate aya (org pahang) masak ikan keli masak tempoyak. Alahaiiiii seddappppnyerrr bauuuuu. Bau dh sedap dan menyelerekan tp bila ingat ikan keli terus hilang selera. Kami makan 1 meja. Aya makan lauk semalam je tp diorang mkn ikan keli masak tempoyak. Sahabat2 Aya ni byk kali pelawa Aya suh makan ikan keli. kata diorang sedapppp...rugi kalo tak makan......cubalah...... balik2 diorang ckp mcm tu. Last2...Aya beranikan diri amik sikkkkkiiitttt je, secubit je Aya amik dan kuah banyak. bila suap sekali.....emmmm......sedap gak. Lebih sedap rsnya drp ikan patin lah. Pastu amik seketul. Hahahaha....Kalah jugak Aya ni dgn ikan keli... Lepas habis seketul,,, tambah seketul lagi!!!. apa la Aya ni......Tp..mmg sunnguh enak ikan keli msk tempoyak ni......isi lembut, sikit pun tak rs hanyir dia..... Tp tak berani nk amik bahagian kpala dia. Stil tak berani. hehe..... Malam tu, tepon ma kt kg. sembang2. bgtau la ma Aya ade makan ikan keli. Ma mmg terkejut Aya makan ikan keliiii. Dan ketawa besar dia... Sebenarnya ma pun tak makan ikan keli..dlm family Aya dan ma je tak makan ikan darat. Org lain sumer makan... Takpe2..nnt,,, balik kampung nnt,,, Aya nk masak ikan keli masak temppoyak, then suh ma makan...........nk tgk dia boleh terima ke tak....hehe........ =D


inilah rupa IKAN KELI MASAK TEMPOYAK yang dah berjaya menewaskan Aya setelah 27 tahun aya tk pernah sentuh ikan keli..... ;)

orang pahang kalo masak tempoyak,,, perghhh...memang melethop rasa dia.......






Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Wednesday, 12 September 2012

Cheezy Butter Milky Prawn!!!! ~Aya style ^_^V

Assalamualaikumwarahmatullah....Bismillahirrahmanirrahim.....

Alhamdulillah...senang hati bila perut kenyang....semua rezeki Allah bagi...dan hak badan sudah ditunaikan.. Baru lepas sarapan...Hari ni, Aya bawak bekal ke skolah (tetiba rajin). Aya bawak lauk yg first time Aya cuba buat. Semalam dah buat lauk ni. Tp dah janji dgn kawan sekerja yg hari ni Aya nak 'belanja' masakan Aya..hihi... So.... konon nk wat special la skit...mula2 nak wat butter prawn...tp taknk yg crispy tu...nak butter prawn yg basah / berkuah.... pastu..bila wat research sket dlm internet, takde plak resepi yg khusus utk wet butter prawn... ade kot tp aya tak jumpa...last2,... Aya reka sendiri jelah resipinya... main letak je apa yg rs nk letak.... dan akhirnya bukan jadi wet butter prawn, tapi..... Cheezy Butter Milky Prawn Aya Style! Hahaha.... walopon ia dibikin ikut suka hati, tapi rasany perghhhhh .. mantop! hehe... sebab pe..sbb Aya ni mmg seorang manusia yang sukkke sgt makan cheese. Apa saja makanan halal yg ade cheese, Aya suka... ;) So.... udang masak dgn cheese ni memang serasi.... Pertama kali buat, rasanya agak muak sbb mungkin Aya terlebih sukatan letak butter dan fresh milk. Tapi, kali ke dua yg bawak bekal ke sekolah ni, Aya kurangkan sikit sukatan ke dua2 bahan tersebut. Alhamdulillah...rasanya lebih light dr sebelumnya.....sejujurnya Aya ckp...Cheezy Butter Milky Prawn ni, lebih sedap makan mcm tu je atau makan dgn spageti atau pasta...atau cecah ngan roti ke... sebab rasa dia mcm sos carbonara...hehe... (tringin plak nk cuba wat sos carbonara!). makan panas2 lebih sedap sbb bila dh sejuk, kuahnya jd sgt pekat....ok lah... ni resepi dia.

Ini yang first time buat

Ini second time buat. Rasa lebih light dn tak muak. cuma terkurang kuah pulak... kawan duk kikis2 kuah dia...huhu

CARA:

1. Cuci udang dulu. Ni Aya guna 1/2 kg udang je. Tak payah kopekkan kulit dia dan jgn buang kepala. Cuma buang bahagian kuning yg mcm najis kat atas tengkuk dia tu. Sebab benda tu lah yg membuatkan udang cepat buruk. Kalau buang kepala dan kulit dia, hilang rs kemanisan udang tu.

2. Pastu gaul dengan garam. Biarkan dalam 10 minit ke. Pastu golekkan udang2 itu dalam tepung jagung then gorengkan dalam minyak yg panas sampai garing. Angkat, ketepikan.

3. Panaskan dlm 2 sudu butter dlm kuali. Tumiskan bawang putih + cili burung hijau + daun kari . Kacau2 ia sampai perang. Masukkan serbuk kari siiikkkiiit je (dlm 1/4 sudu teh camtu). Kacau. Masukkan sikit air supaya tak hangus sbb dia cpt hangus.

4. Masukkan susu segar dalam 3/4 cawan. Kalau takde susu segar, guna whipping cream@krim putar ok gak. (mula2 nk guna krim putar tp harganya mahallll). Masukkan satu keping cheese (yg biasa letak kat burger tu). Kacau.

5. Bila cheese dah cair, masukkan kiub ayam (amik secubit je). Masukkan gula + garam secukup rs. Kacau. Bila kuah nampak cam dh perang skit dan naik bau, masukkan air tepung jagung. (tepung jagung dalam 1 sudu teh je utk pekatkan kuah. Kalo taknak ltk garam gula leh gak...akn trasa lemak sebenar cheese tu..terpulang kpd citarasa sndiri...

6. Bila kuah dh pekat, masukkan udang td. Gaul...gaul..gaul...sampai sebati. bila dah sebati, masukkan lagi dalam 1/2 cawan air masak supaya kuah dia tidak kering dan udang lebih basah. (pandai2 lah adjust). Kacau jap then tutup api....

7. Siap utk dihidang. Kalau nak byk kuah, tambah air banyak skit....dan bahan2 dia yg lain pun tambah la sikit....

itu shj...senang kan?


***Alhamdulillah..kawan ckp sedap.... bila makan ni, Aya suka hisap kepala udang tu....nikmatnya rasa.. 

^_____________________^





Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Tuesday, 11 September 2012

Ikan Bawal Stim & Kerabu Udang

Assalamualaikum.... Bismillahirrahmanirrahim....

Semalam tiba2 tringin nak makan ikan masak stim. pergi pasar takde ikan siakap, so beli la ikan bawal putih je..... tersilap beli yang besar pulak tu. harga pun boleh tahan gak la...RM11 sekor. Udang pun mahal gak harga..RM20/kg. Tapi sbb nk makan sgt, mahal pun mahal lah.....beli lah jugak. Barang2 lain juga turut dibeli utk wat kerabu udang.

IKAN BAWAL STIM 

mula2 nak wat ala thai....tapi.... bila ade bahan, main letak je apa yg dh dibeli...ala THAI MIX la jadinya kot.... yg penting...hasilnya menjadik la...tp...frust sket sbb hasilnya agak kering...kuahnya sikit....sepatutnya kena masak sos dia then curahkan atas ikan sblm kukus, baru dia berkuah...tp disebabkan kemalasan nk membikin itu sos,,, kuah dia sikitlah..huhu..padan muka la makan nasi takde kuah.....  



CARA:

1. Siang ikan dulu. pastu perap ikan dgn garam + tepung jagung + sos tiram + kiub pati bilis + lada sulah. (lada sulah sikit dh la sbb kalo byk nnt lain rs dia).

2. Mayang2 bahan ni:
- bawang besar kuning
- cili padi
- bawang putih
- halia
- lengkuas
- serai
- daun limau purut

3. letak ikan yg diperap td dlm bekas alumunium. Pastu taburlah semua yang dimayang td. Pastu Curahkan air limau nipis. (air limau nipis ni Aya campur dgn gula sikit supaya nanti dia dapat serasi dgn rasa ikan yg masin dgn garam tu...)

4. kukus dlm 15 minit.

5. Bila dh angkat, boleh jugak kalo nak curahkan jus lemon lg bergantung kpd masing2 nak lebih masam atau tak....

6. Kalau nk banyak kuah,,, bahan2 perap ikan td kecuali tepung jagung, dimasak dulu atas dapur. wat banyak sket. pastu masa nk bakar tu, curahkan atas ikan. barulah kuah dia beladung...(melimpah).

faham tak? hehe


KERABU UDANG

Sebenarnyer...Aya suka beli kerabu udang yang di jual di sebuah restoran kat rumah Aya ni... Kalo nampak muka Aya kat saner, diorang dh tahu dh Aya nk order apa.. ;) sbb kerabu ni bg Aya best sgt.... cuma Aya oter sket kerabu ni. Tambah jenis sayur je dan udang tu aya cincang bukan letak sekor...

CARA:
1. Rebus udang + garam. ikutlah nak byk mana pun. Rebus dgn air yg sikit ye..sbb nnt nak guna air rebusan udang tu. Bila dh masak, kopekkan udang tu dan cincang dia halus2.

2. Sediakan sayur berikut:
- kacang panjang (potong halus)
- brokoli (potong halus)
- tomato ( potong dadu)
- Tauge
(semua ni kecuali tomato rendam dalam air panas je. takyah rebus nnt lembik sgt.)

3. potong2 halus bahan berikut:
- serai
- bunga kantan
- cili padi

4. Sos:
- air rebusan udang
- asam jawa sikit je
- jus lemon
- garam + gula
- sikit belacan

5. CAMPUR semua bahan di atas.....gaul. Dah siap!!! =D




SEDIA UNTUK DI MAKAN...Alhamdulillah...... Allah bagi sedappp... ;)






Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Saturday, 4 August 2012

15 Ramadhan ~ gentel2 buah melaka bersama hosmet

Assalamualaikumwarahmatullah.....

Bismillah...

Ini lah akibat drp kempunan sgt nak makan buah melaka..... atau nama lainnya ialah onde-onde @ kuey kekoh chaaaar.. maka terhasillah seperti di bawah ini.....

SELAMAT IFTAR









Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

Wednesday, 25 July 2012

Kari Ikan

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikumwarahmatullah.....

Hari ni, hr ke 5 puasa... Balik rumah tgk dlm peti ada hirisan ikan besar yg sahabat beli dr pasar tempoh hari...ummm.. maka Allah bg ilham supaya masak kari.... Subhanallah. Tiba2 rs teringin sgt nk mkn ikan masak kari. Terus ke pasa beli santan, daun kari, cili besar, dan bendi. Bhn2 lain dh ade kat umah. Aya pandai masak kari kepala ikan pun blajar dgn kakak Aya. Sebab tahun lepas Aya ada makan kari kepala ikan yg abg ipar Aya msak (abg ipar mmg pandai msk sbb pernah kerja jd chief). Aya terpikat dgn rs kari ikan tersebut terus aya mintak resepi dgn akak. Jadi, bila dh pandai msk kari ni, selalu lah Aya msk kari....heee :D inilah hasil hr ni utk juadah berpuka puasa. harap2, sahabat2 housemate aya suka.... (pd awlnya td mcm ade tersilap teknik skit. terlupa tumis daun kari skali dgn hawas yg lain..fiuhhh)


Kari ikan ini hari 

BAHAN: Bawang besar (mayang), Bawang putih (ketuk2), Halia (hiris halus2), Halba (rendam dulu sat), biji sawi, daun kari, serbuk kari, serbuk cili, santan,  air asam jawa, ikan besar, bendi, tomato, gula, garam.

1. tumis semua  Bawang besar (mayang), Bawang putih (ketuk2), Halia (hiris halus2), Halba (rendam dulu sat), biji sawi, daun kari sampai naik bau wangi.

2. masukkan serbuk cili dan serbuk kari yg sblmnya dh diletak air skit dn gaul. Tunggu sampai garing dan naik bau.

3. masuk air asam jawa. Pastu masuk santan.

4. dah menggeleak masuk ikan. masuk gula garam.

4. masuk bendi dan last skali tomato.

SIAP . ^____________^

Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...