Wednesday, 12 September 2012

Cheezy Butter Milky Prawn!!!! ~Aya style ^_^V

Assalamualaikumwarahmatullah....Bismillahirrahmanirrahim.....

Alhamdulillah...senang hati bila perut kenyang....semua rezeki Allah bagi...dan hak badan sudah ditunaikan.. Baru lepas sarapan...Hari ni, Aya bawak bekal ke skolah (tetiba rajin). Aya bawak lauk yg first time Aya cuba buat. Semalam dah buat lauk ni. Tp dah janji dgn kawan sekerja yg hari ni Aya nak 'belanja' masakan Aya..hihi... So.... konon nk wat special la skit...mula2 nak wat butter prawn...tp taknk yg crispy tu...nak butter prawn yg basah / berkuah.... pastu..bila wat research sket dlm internet, takde plak resepi yg khusus utk wet butter prawn... ade kot tp aya tak jumpa...last2,... Aya reka sendiri jelah resipinya... main letak je apa yg rs nk letak.... dan akhirnya bukan jadi wet butter prawn, tapi..... Cheezy Butter Milky Prawn Aya Style! Hahaha.... walopon ia dibikin ikut suka hati, tapi rasany perghhhhh .. mantop! hehe... sebab pe..sbb Aya ni mmg seorang manusia yang sukkke sgt makan cheese. Apa saja makanan halal yg ade cheese, Aya suka... ;) So.... udang masak dgn cheese ni memang serasi.... Pertama kali buat, rasanya agak muak sbb mungkin Aya terlebih sukatan letak butter dan fresh milk. Tapi, kali ke dua yg bawak bekal ke sekolah ni, Aya kurangkan sikit sukatan ke dua2 bahan tersebut. Alhamdulillah...rasanya lebih light dr sebelumnya.....sejujurnya Aya ckp...Cheezy Butter Milky Prawn ni, lebih sedap makan mcm tu je atau makan dgn spageti atau pasta...atau cecah ngan roti ke... sebab rasa dia mcm sos carbonara...hehe... (tringin plak nk cuba wat sos carbonara!). makan panas2 lebih sedap sbb bila dh sejuk, kuahnya jd sgt pekat....ok lah... ni resepi dia.

Ini yang first time buat

Ini second time buat. Rasa lebih light dn tak muak. cuma terkurang kuah pulak... kawan duk kikis2 kuah dia...huhu

CARA:

1. Cuci udang dulu. Ni Aya guna 1/2 kg udang je. Tak payah kopekkan kulit dia dan jgn buang kepala. Cuma buang bahagian kuning yg mcm najis kat atas tengkuk dia tu. Sebab benda tu lah yg membuatkan udang cepat buruk. Kalau buang kepala dan kulit dia, hilang rs kemanisan udang tu.

2. Pastu gaul dengan garam. Biarkan dalam 10 minit ke. Pastu golekkan udang2 itu dalam tepung jagung then gorengkan dalam minyak yg panas sampai garing. Angkat, ketepikan.

3. Panaskan dlm 2 sudu butter dlm kuali. Tumiskan bawang putih + cili burung hijau + daun kari . Kacau2 ia sampai perang. Masukkan serbuk kari siiikkkiiit je (dlm 1/4 sudu teh camtu). Kacau. Masukkan sikit air supaya tak hangus sbb dia cpt hangus.

4. Masukkan susu segar dalam 3/4 cawan. Kalau takde susu segar, guna whipping cream@krim putar ok gak. (mula2 nk guna krim putar tp harganya mahallll). Masukkan satu keping cheese (yg biasa letak kat burger tu). Kacau.

5. Bila cheese dah cair, masukkan kiub ayam (amik secubit je). Masukkan gula + garam secukup rs. Kacau. Bila kuah nampak cam dh perang skit dan naik bau, masukkan air tepung jagung. (tepung jagung dalam 1 sudu teh je utk pekatkan kuah. Kalo taknak ltk garam gula leh gak...akn trasa lemak sebenar cheese tu..terpulang kpd citarasa sndiri...

6. Bila kuah dh pekat, masukkan udang td. Gaul...gaul..gaul...sampai sebati. bila dah sebati, masukkan lagi dalam 1/2 cawan air masak supaya kuah dia tidak kering dan udang lebih basah. (pandai2 lah adjust). Kacau jap then tutup api....

7. Siap utk dihidang. Kalau nak byk kuah, tambah air banyak skit....dan bahan2 dia yg lain pun tambah la sikit....

itu shj...senang kan?


***Alhamdulillah..kawan ckp sedap.... bila makan ni, Aya suka hisap kepala udang tu....nikmatnya rasa.. 

^_____________________^





Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

2 comments:

Nawwar Wan Mansoor said...

Resipi akak mmg terbaik. Saya google2, yg ni paling menarik perhatian sbb betul2 milky & cara agak simple dari yg lain. Saya dah buat beberapa kali. Mmg x puas mkn hihihi. Thanks alot :)

monolog masturoh said...

ooo..yeke.. Alhamdulillah.... sedap bila hisap kepala dia... nyum3x! :)