Tuesday 11 September 2012

Ikan Bawal Stim & Kerabu Udang

Assalamualaikum.... Bismillahirrahmanirrahim....

Semalam tiba2 tringin nak makan ikan masak stim. pergi pasar takde ikan siakap, so beli la ikan bawal putih je..... tersilap beli yang besar pulak tu. harga pun boleh tahan gak la...RM11 sekor. Udang pun mahal gak harga..RM20/kg. Tapi sbb nk makan sgt, mahal pun mahal lah.....beli lah jugak. Barang2 lain juga turut dibeli utk wat kerabu udang.

IKAN BAWAL STIM 

mula2 nak wat ala thai....tapi.... bila ade bahan, main letak je apa yg dh dibeli...ala THAI MIX la jadinya kot.... yg penting...hasilnya menjadik la...tp...frust sket sbb hasilnya agak kering...kuahnya sikit....sepatutnya kena masak sos dia then curahkan atas ikan sblm kukus, baru dia berkuah...tp disebabkan kemalasan nk membikin itu sos,,, kuah dia sikitlah..huhu..padan muka la makan nasi takde kuah.....  



CARA:

1. Siang ikan dulu. pastu perap ikan dgn garam + tepung jagung + sos tiram + kiub pati bilis + lada sulah. (lada sulah sikit dh la sbb kalo byk nnt lain rs dia).

2. Mayang2 bahan ni:
- bawang besar kuning
- cili padi
- bawang putih
- halia
- lengkuas
- serai
- daun limau purut

3. letak ikan yg diperap td dlm bekas alumunium. Pastu taburlah semua yang dimayang td. Pastu Curahkan air limau nipis. (air limau nipis ni Aya campur dgn gula sikit supaya nanti dia dapat serasi dgn rasa ikan yg masin dgn garam tu...)

4. kukus dlm 15 minit.

5. Bila dh angkat, boleh jugak kalo nak curahkan jus lemon lg bergantung kpd masing2 nak lebih masam atau tak....

6. Kalau nk banyak kuah,,, bahan2 perap ikan td kecuali tepung jagung, dimasak dulu atas dapur. wat banyak sket. pastu masa nk bakar tu, curahkan atas ikan. barulah kuah dia beladung...(melimpah).

faham tak? hehe


KERABU UDANG

Sebenarnyer...Aya suka beli kerabu udang yang di jual di sebuah restoran kat rumah Aya ni... Kalo nampak muka Aya kat saner, diorang dh tahu dh Aya nk order apa.. ;) sbb kerabu ni bg Aya best sgt.... cuma Aya oter sket kerabu ni. Tambah jenis sayur je dan udang tu aya cincang bukan letak sekor...

CARA:
1. Rebus udang + garam. ikutlah nak byk mana pun. Rebus dgn air yg sikit ye..sbb nnt nak guna air rebusan udang tu. Bila dh masak, kopekkan udang tu dan cincang dia halus2.

2. Sediakan sayur berikut:
- kacang panjang (potong halus)
- brokoli (potong halus)
- tomato ( potong dadu)
- Tauge
(semua ni kecuali tomato rendam dalam air panas je. takyah rebus nnt lembik sgt.)

3. potong2 halus bahan berikut:
- serai
- bunga kantan
- cili padi

4. Sos:
- air rebusan udang
- asam jawa sikit je
- jus lemon
- garam + gula
- sikit belacan

5. CAMPUR semua bahan di atas.....gaul. Dah siap!!! =D




SEDIA UNTUK DI MAKAN...Alhamdulillah...... Allah bagi sedappp... ;)






Allah akan menguji pada setiap apa yang kita bicarakan...

0 comments: